Bevallingshoudingen

Er zijn nogal wat houdingen en manieren om te bevallen. Zolang jij en je kind het goed maken ben je hier vrij in. Hieronder wat voorbeelden van houdingen tijdens het persen.

Hurkzit

Tijdens de wee zak je door je knieën en kantel je je bekken iets naar voren. Steun van je partner is hierbij noodzakelijk. De partner kan bijvoorbeeld op een stoel gaan zitten, zodat als je op je hurken zit, je met je armen op zijn been kan steunen. Veel vrouwen kunnen niet zo goed op de hurken zitten en zeker niet als dat wat langer duurt. Buiten een wee kun je gewoon weer gaan staan en in het begin van het persen hoef je ook niet zo diep door de knieën te gaan. Pas als het hoofdje voor een klein stukje zichtbaar is, zak je zoveel mogelijk door je knieën en kantel je het bekken naar voren. Deze houding zorgt ervoor dat de bekkenuitgang iets groter wordt.

Baarkruk

Eigenlijk is dit dezelfde houding als de hurkzit, maar je hebt steun van de baarkruk. Als je wat langer moet persen (vooral bij een eerste kind) gaat de baarkruk op een gegeven moment ongemakkelijk zitten. De randen gaan zeer doen in je billen. Om dit te voorkomen is het handig om tussen de weeën door iedere keer even te staan. Als je dan wat wiebelt met je heupen, wordt je onderlichaam ook beter doorbloedt, waardoor je minder snel kramp krijgt.

Op de knieën

Door op je knieën te zitten werkt de zwaartekracht ook mee. Belangrijk is wel dat je de billen laag houdt. Dus niet op handen en knieën gaan zitten. Deze houding kan heel goed in bed. Je partner gaat met zijn rug tegen het hoofdeinde van het bed zitten met een kussen in zijn rug. Jij gaat op je knieën met je gezicht naar hem toe zitten. Zo houd je contact met je partner en tussendoor kan je met je hoofd in zijn schoot rusten en lekker tegen hem aanhangen.

Liggend in bed

Vooral als je erg moe bent kan het fijn zijn om in bed te gaan liggen. Hoewel de zwaartekracht dan niet meewerkt, zijn er al miljoenen baby’s op deze manier geboren. In het begin van het persen is het beter om de voeten in bed te laten staan. Als je de benen helemaal naar je toetrekt, verklein je de bekkeningang iets en wordt het moeilijker voor de baby om dieper te komen. Pas als de baby flink is ingedaald is het zinvol om de benen helemaal naar je toe te trekken, hierdoor wordt de bekkenuitgang groter waardoor het hoofdje makkelijker geboren wordt.

In bad

Tijdens de ontsluiting is het al heerlijk om af en toe in bad ontspannen te zoeken. Zolang je vliezen nog niet gebroken zijn, kan je dit prima in je eigen bad. Als je de baby in bad geboren wilt laten worden, de zogenaamde onderwaterbevalling of badbevalling, dan kan je een diep bad huren.
Op het moment dat de weeën echt heftig worden stap je in bad, zo heb je het meest aan het ontspannende warme water. De overgang van de ontsluiting naar uitdrijving blijf je gewoon in bad en als je persdrang krijgt zijn er verschillende houdingen waarin je in bad kunt persen. Als je baby geboren wordt hoeft hij of zij niet meteen boven water gehaald te worden. Via de navelstreng krijgt je kindje nog zuurstof en door het warme water zijn er nog geen prikkels om adem te halen. Vaak kun je je kindje zelf uit het water omhoog halen en de meeste kindjes zijn dan heel rustig met de ogen wijd open. In bad bevallen heeft verschillende voordelen zowel voor jou als voor je baby.

Mocht je thuis nou geen bad hebben en je wilt toch graag in bad bevallen, kan je ook een bad huren. De kosten om een bad te huren liggen tussen de 150 en 300 euro. Je krijgt dit bad met 37 weken thuis. Oefen van te voren al een keertje met vol en leeg laten lopen. Dan weet je ongeveer hoelang dat duurt.

In het Ikazia kan je ook in bad bevallen. Dit is het enige ziekenhuis met een bad. In het geboortehotel kan je alleen tijdens de ontsluiting in bad.